Ohjelma > Lauantain ohjelma (Viikonlopun ohjelmakartta)

Lauantai 29.3.

Päiväohjelma kello 10-18

Juvenes Ziberia (myyntipöydät, auki 17.45 saakka)
Finnkino Plevna (Cosplay)
Werstas - Auditorio
Werstas - Työväentalo, 2. kerros
Vooninki, TR1 taidehalli
Werstas - Mestari, 2.kerros
Kahvila Nostalgia / Sarjakuvataiteilijoiden päiväkahvit
Signeeraukset
Werstas - Bertel, 2. kerros / Pienlehtimarssi (auki 17.45 saakka)
Lastenkulttuurikeskus Rulla
Elokuvateatteri Niagara

Iltaohjelma ja klubit
Sarjisjatkot Plevnassa

Finnkino Plevna

12.00-
13.30
Cosplaykilpailu
Tampere Kupliin perinteikkääseen cosplaykilpailuun voi osallistua yksin tai korkeintaan kolmen hengen joukkueella.

Tuomaristo valikoi kilpailijoista kymmenen parasta finaaliin, jonka voittajan päättää yleisö Aamulehden verkkoäänestyksessä.

Äänestys avataan osoitteessa www.aamulehti.fi heti kisapäivänä iltapäivästä

Werstas - Auditorio

10.00 Avajaiset & tilaisuuden avaus
11.00Sarjakuva-Finlandia-voittajan haastattelu
Vuoden 2014 Sarjakuva-Finlandia-palkinnon voittajan haastattelu.
12.00Työläistyttöjä, bändipoikia ja muita Tampereen sankareita
Millaisena Tampere näyttäytyy sarjakuvissa ja millainen se on sarjakuvataiteilijan silmin nähtynä? Miten tärkeä tapahtumapaikka on tarinalle ja onko paikallisuus tärkeää? Aihetta pohtimassa ryhmä tamperelaisia sarjakuvataiteilijoita, joiden töissä Tampere on esiintynyt: Tiitu Takalo, JP Ahonen ja P.A Manninen. Tahtipuikkoa heiluttaa Reima Mäkinen.
13.00Demoni-Mikki ja muita poistettuja kohtauksia. Disneyn sarjakuvasensuurista 1950-luvulta Don Rosan tuotantoon
Disneyn sarjakuvia julkaisseella Dell Comicsilla oli 1950-luvulla omat, varsin tarkat koodistonsa siitä, mitä sai ja ei saanut julkaista lapsille suunnatussa sarjakuvalehdessä. Vaikka sääntöjä on pehmennetty vuosikymmenten myötä, tietyt kirjoittamattomat ohjenuorat ovat edelleen olemassa. Esitelmä kertoo sekä Disneyn alkuaikojen hilpeimmistä säädöksistä että näyttää esimerkein, mitä viimeisten vuosikymmenten aikaan on sensuroitu erityisesti Don Rosan tuotannossa.
14.00Batman 80-luvulta alkaen
Batmanin suosio nousi uusiin sfääreihin 80-luvulla huipputekijöiden sekä tietenkin suuren budjetin elokuvien myötä. Sarjojen sisällöstä ja Lepakkomiehen jatkuvasta saagasta esitelmöi Jouko Ruokosenmäki.
15.00 Yoko Tsuno - Japani oli pop jo ennen mangaa
Belgialaisen Roger Leloupin luoma eksoottinen toimintasankaritar Yoko Tsuno on seikkaillut maalla, merellä, ilmassa, avaruudessa ja ajassa jo yli 40 vuoden ajan. Oikukas japanilainen nuori elektroniikkanero hallitsee suvereenisti niin lentokoneet kuin laseritkin. Mutta onko Leloupin yksityiskohtia pursuava sarjakuva muutakin kuin pinnallisesti kaunis, vai jäävätkö hahmot lukijalle etäisiksi kuin Vinean robotit?
16.00Crime Alley sneak peek
Part of the cast and crew will talk about the making of the first Finnish Batman film and their reasons for embarking on the journey. There will be a Q&A at the end, and the audience will have the chance to get a sneak peak of the film and some behind the scenes footage.
17.00Hittiparaati - Suomen suosituimmat sarjakuvien tekijät
Hittiparaati-haastattelukirja vie matkalle halki suomalaisen sarjakuvan selviytymistarinan ja kasvukertomuksen, 1940-luvulta nykypäivään. Toimittaja Harri Römpötti haastattelee Pertti Jarlaa ja Pauli Kalliota.

Werstas - Työväentalo, 2. kerros

12.00Sammakon triplajulkkarit
Sammakon triplajulkkareitten tähtinä hääräävät matkakuumetta poteva Mummo, kymmenvuotias Kiroileva siili ja kakkakepposten kuningas Kakka-Ukko! Anni Nykästä, Milla Paloniemeä ja Pauli Hirtolahtea haastattelee Henry Lehtonen.
13.00Pertti Jarla
Fingerporilaisten marssi raikaa, kun Pertti Jarla kertoo ihmekaupungin uusista kuvioista. Tiedemies ja satunnainen hanuristi Heimo Vesa, näyttävä kahvilaemäntä Riitta ja sekava työmies Allan viihdyttävät suomalaisia yli 30 lehdessä kuutena päivänä viikossa.
13.30Aapo Rapi ja Kari Sihvonen: Hiihtoa kryptasta
Kuolleiden urheilijoiden seuran tarina jatkuu! Reilu rukiinen vastaan veriruskea doping! Perinteiseen tyyliin ja valkosipulin voimaan uskova Taisto Vastamäki sekä valmennettavansa, oma poika Ryhtiraami, saavat kutsun kansainvälisiin talvikisoihin.
14.00Efekti- ja tehostemaskeeraus luento & Last of Us - lyhytelokuva "L4ST" näytös.
Luennossa esitellään kuinka teet halvalla osia/materiaaleja ja mitä muuta tarvitsee tietää osien askartelusta. Tarkoitus on antaa mahdollisimman paljon vinkkejä ja näyttää maskeerausesimerkkejä aina kasvomaalauksista erilaisiin tehostemaskeerauksiin...

Luennolla puhutaan mm. zombie/mutantti-efektien teosta ja noihin liittyen: luennon ohella esitetään "Last of Us" fani-lyhytelokuva "L4ST" jossa Ari Savonen toimi tehostemaskeeraajana & näyttelijänä.
15.00Kaisa Leka: Time After Time
Kaisa Leka kertoo uutuuskirjastaan Time After Time. Kaisa ja Christoffer Lekan aikaisemmista sarjakuvakirjoista tutut hiiri ja ankka sukeltavat tässä sisällöltään ja ulkoasultaan aivan uudenlaisessa kirjassa intialaisen jumaltaruston maailmaan, jota eivät sido arkielämän säännöt.Jättiläisvillisika nostaa radaltaan pudonneen maapallon torahampaillaan takaisin paikalleen, leijonamies ilmestyy pylväästä puolustamaan isänsä kiusaamaa lasta ja sininen paimenpoika huijaa nelipäistä jumalaa. Hulvattomien seikkailujen ohella tarinoissa on samalla aina mukana myös syvällisempi ajatus todellisuuden luonteesta. Näyttävä, lähes kaksikiloinen kirja on räiskyvän värikäs lukuelämys, joka ei lopu kesken.
16.00CLAMP 2000-luvulla
Manganelikko CLAMPin teoksia on viimein julkaistu myös suomen kielellä, mutta julkaisutarjonta aloitettiin jo 20 vuotta vanhalla sarjalla. Miten CLAMPin tuotanto on muuttunut noista päivistä ja mitä nelikkö nykyisin puuhaa?
17.00 Marvel Cosplaypaneeli
Marvel Comics-sarjakuvastudion hahmot ovat viime aikoina olleet kovassa suosiossa myös valkokankaalla. Tänä vuonna he tulevat Tampereelle. Mitenkä ryhmäcosplay syntyi ja miten päädyttiin juuri näihin hahmoihin? Onko supersankareiksi pukeutuminen erilaista kuin manga-hahmoiksi? Kuinka helppoa oli siirtää hahmo lehden sivuilta puvuksi? Tule seuraamaan ja ottamaan kuvia, kun supersankarit-ja rikolliset kulkevat maan päällä.

Vooninki, TR1-taidehalli

10.00 P.A. Manninen: Olen Kuvakone -julkistus
P.A. Manninen piirtää sarjakuvia kuin kone, joten aina välillä hän on joutunut turvautumaan toisten ihmisten käsikirjoituksiin, ettei joutuisi lepäämään omien ideoiden toteuttamisen väleissä. Tämä on toivealbumi kaikille, jotka vihaavat Mannisen tyhmiä ja väkivaltaisia törkysarjakuvia, sillä mukana on aivan muiden ihmisten kirjoittamaa tyhmää ja väkivaltaista törkyä. Ja tietysti kivoja pehmoeläimiä, jääkaappeja ja maailmanloppu!
11.00Niskatuki ja muita sarjakuvia
Kriitikot Ville Hänninen ja Harri Römpötti ohjasivat keskustelemalla seitsemää taiteilijaa muokkaamaan käsikirjoituksiaan. Tarinoita takomassa -hankkeessa syntyi antologia ja useaan maahan menevä näyttely. Paikalla Hänninen sekä taiteilijoista Emmi Nieminen ja Aino Sutinen.
12.00 Miekka ja sauna-genre ja sen luonti - haastattelussa Tuomas Myllylä
Maatalouslomittaja Tuomas Myllylä on kirjoittanut ja kuvittanut viikinki-ajan Suomeen sijoittuvan Pakanat ja luonut samalla Miekka ja sauna-genren. Haastattelijana toimii Sippo Mentunen.
13.00 Sarjakuvataiteilijan tekijänoikeudet
Sarjakuvataiteilijan tekijänoikeudet

Luento syventyy siihen, millaisia oikeuksia sarjakuvantekijällä teoksiinsa on, miten näistä oikeuksista pidetään huolta ja millaisia ristiriitoja tekijä voi työssään alati muuttuvassa maailmassa kohdata. Luennoitsija:Heikki Jokinen, YTM, toimittaja.

Luennon on tuottanut suomalaisten sarjakuvantekijöiden ammattijärjestö Sarjakuvantekijät ry.
14.00Sarjakuvantekijä ja apurahat
Luento selvittää suomalaisen sarjakuvantekijän monimuotoisen apurahakentän, sekä mitä, mihin ja miten rahoitusta kannattaa hakea. Luennoitsija:Heikki Jokinen,YTM,toimittaja.

Luennon on tuottanut suomalaisten sarjakuvantekijöiden ammattijärjestö Sarjakuvantekijät ry.
15.00 Sarjakuvan järjestökenttä
Luento selvittää suomalaisen sarjakuvan järjestökenttää, sen millaisia organisaatioita kentällä toimii ja miten sarjakuvantekijä voi työssään näiden kautta operoida. Tutustumme myös Sarjakuvakeskusten toimintaan ja siihen mitä kaikkea ne tarjoavat sarjakuvalle. Luennoitsija:Kalle Hakkola, toiminnanjohtaja, Helsingin sarjakuvakeskus.

Luennon on tuottanut suomalaisten sarjakuvantekijöiden ammattijärjestö Sarjakuvantekijät ry.
16.00Kotimaisen rikossarjakuvan nousu - haastattelussa Hannu Kesola ja Jussi Piironen
Hannu Kesola ja Jussi Piironen tekevät rikossarjakuvia Crime Time-kustantamolle. Kesolalta ilmestyy juuri, rikollisten moottoripyöräkerhojen maailmaan sijoittuva, Iron Knights - Rautavala-albumi ja Piironen työstää parhaillaan sarjakuvaversiota Harri Nykäsen Raidista. Miehiä aiheen tiimoilta, ja kenties vähän vierestäkin, jututtaa Rami Rautkorpi.
17.00 Vinkkaa sitä mangaa!
Englanniksi julkaistun mangan kirjo on tänä päivänä laaja ja kärsimme jo runsaudenpulasta. Mitä sitten jää huomiotta? Tule tutustumaan mielenkiintoiseen ja hieman erilaisempaan mangaan kirjastontäti Siina Vierin opastuksella! Allekirjoittanut on myös tehnyt mangasta genrelistauksen, jonka voit ladata Tampere Kupliin sivuilta.

Werstas - Mestari, 2.kerros

11.00Huuda huuda julkkari: Amanda Vähämäen haastattelu
Sarjakuvataitelija Amanda Vähämäen haastattelussa keskustellaan tämän kahdesta juuri ilmestyneestä teoksesta, festivaalijulkaisusta "Sisältää pieniä osia" (Huuda Huuda) sekä italiassa julkaistusta suurikokoisesta kirjasta "Cani selvaggi" (Canicola). Vähämäki on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia ja käännetyimpiä suomalaisia sarjakuvataiteilijoita. Hänen usein pelkällä lyijykynällä piirtämissään sarjakuvissa arkiset tarinat sekoittuvat unenomaiseen surrealismiin.
12.00 Kivi Larmolan haastattelu "Timo"-albumista
13.00Ville Pirinen: Keskiyön Dynamo
Taiteen yleisneropatti Ville Pirinen kertoo taiteilunsa motiiveista ja metodeista sekä juuri ilmestyneestä Keskiyön dynamo -albumistaan. Haastattelijana kulttuurin kultakurkkuinen moniottelija Janne Laurila.
14.00 Tiitu Takalo: Minä, Mikko ja Annikki
Museokeskus Vapriikin tutkija Mari Lind haastattelee Tiitu Takaloa uuden Minä, Mikko ja Annikki -sarjakuvaromaanin tiimoilta. Keskustelu koskettelee Annikinkadun puutalokorttelia ja yleisemminkin Tampereen historiaa sekä rakentamista, remontointia ja rakkautta.
15.00 Liken uutuudet: Jyrki A. Mäki, Aapo Rapi ja Maria Björklund.
Absurdin inhimillisiä ja huumorilla höystettyjä seikkailusekoiluja junan ravintolavaunussa, vampyyrilinnassa ja Planeetalla Z.

Radiopuhelimet-yhteyeestäkin tutun Jyrki Mäen "Kiskoja"-albumissa yksinäisen miehen matka taittuu joutuisan kosteasti ravintolavaunun omalaatuisessa seurueessa. Aapo Rapin "Kosmista kauhua" sijoittuu aikaan ennen digiviihdettä ja röökilakia. Maria Björklundin "Madonreikiä" on pitkä tarina villejä värejä hehkuvalta Planeetta Z:lta.

Jyrki Mäki ja Aapo Rapi klo 15-16.

Maria Björklund klo 16-17.

Haastattelija Mari Hyrkkänen / Like.
16.00Liken uutuudet: Jyrki A. Mäki, Aapo Rapi ja Maria Björklund jatkuu
17.00Karim-sarjakuvan tekijän Toni Karosen haastattelu
Viime vuonna ryminällä sarjakuvamaailmaan tulleen Toni Karosen käsikirjoittaman ja Harri Honkalan kuvittaman Karim sarjakuvan toisen tekijän haastattelu. Miten kaikki sai alkunsa? Onko jatkoa luvassa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin tullaan saamaan vastauksia. Joten vaikket olisi koskaan kuullutkaan Karimista, tule ihmeessä paikanpäälle kuuntelemaan ja yllätyt positiivisesti.

Kahvila Nostalgia / Sarjakuvataiteilijoiden päiväkahvit

Sarjakuvataiteilijoiden päiväkahvit tarjoavat mahdollisuuden jutustella mukavia ja nauttia kupposen omakustanteista kahvia/teetä sarjakuvataiteilijan seurassa!

Ennakko-ilmoittautuminen tapahtumassa Info-pisteellä, 10 ensimmäistä mahtuu mukaan! Kahvittelu tapahtuu Kahvila Nostalgiassa.

13.00Sarjakuva-Finalandia-voittaja
16.00Tampere Kupliin kunniavieras Tiitu Takalo


Signeeraukset

Sarjakuvataitelijat signeeraavat

12.00Sarjakuva-Finlandia-voittaja
13.30Pertti Jarla
14.00Pertti Jarla, Aapo Rapi ja Kari Sihvonen
15.00Tiitu Takalo

Werstas - Bertel, 2. kerros / Pienlehtimarssi

Avoinna 10-17.45: Pienlehtimarssilla omakustantajat myyvät tuotoksiaan.

Lastenkulttuurikeskus Rulla

12.00
Aino Havukainen ja Sami Toivanen
Tatun ja Patun isä ja äiti kertovat niin lastenkirjallisuudesta kuin sarjakuvistakin.
14.00-
14.30
Cosplayharrastuksen esittelyä.
Ryhmä cosplayaktiiveja esittelee harrastusta kaikenikäisille. Hassuja pukuja, värikkäitä peruukkeja ja tarinoita hahmojen takaa. Yleisöllä on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä.
15.00
HÖH!-improvisaatioryhmä
Sarjakuvataiteilijat Milla Paloniemi, Anni Nykänen ja Tuuli Hypén, sekä muusikot Antti Hintsa ja Karri Lehtonen improvisoivat musiikkikappaleita yleisön toiveiden mukaisesti ja kuvittavat niitä samalla. Riemukas esitys kaikenikäisille.

Elokuvateatteri Niagara

16.30
Ghibli-aiheinen visa Ravintola 931:ssä
Ennen itse näytöstä kannattaa tulla jo virittäytymään Ghibli-tunnelmiin elokuvateatteri Niagaran aulabaariin 931:een klo 16.30, jolloin Elokuvakerho Monroe pitää Studio Ghibli -aiheisen visan.
18.00
Elokuvakerho Monroe ja Tampere Kuplii esittävät: Tuuli Nousee
Elokuvakerho Monroe järjestää yhteistyössä Tampere kuplii -sarjakuvafestivaalin kanssa ennakkonäytöksen Hayao Miyazakin ja Studio Ghiblin animaatioelokuvasta Tuuli nousee (Kaze Tachinu 2013).

Näytös pidetään elokuvateatteri Niagarassa ja liput maksavat 9€.

Tuuli nousee saa Suomen ensi-iltansa 4. huhtikuuta, mutta nyt tamperelaisilla animen ystävillä on mahdollisuus päästä nauttimaan elokuvasta jo etukäteen. .

Lisätietoa löytyy vielä näytöksen Facebook-tapahtumasivulta

Juvenes Ziberia / myyntipöydät

Avoinna 10-17.45: Myyntialue Juvenes Ziberiassa.


Puolenkuun Pelit
Lehmäoja
Kissakarhu
Sir Roi
iroiro.fi
Sammakko
B2
Fantasiapelit
Urumi
Omoi
Panimoravintola Plevna
Bard & Jester